- ISBN
- 978-630-344-032-3
- An apariție
- 2024
- Lună apariție
- 10
- Număr pagini
- 384
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 135x200
- Colecție
- -
- Domenii
Șapte ani în Tibet a fost ecranizată în 1997, cu Brad Pitt în rolul lui Heinrich Harrer.
Traducere de Sanda Munteanu
Cunoscut alpinist, austriacul Heinrich Harrer este invitat în 1939 să participe la o expediție germană de identificare a unei noi căi de acces pe muntele Nanga Parbat din India. Izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial îi împiedică însă pe membrii expediției să se întoarcă în Europa. Transferați dintr-un lagăr în altul, ei plănuiesc să evadeze și să fugă în Tibet. Dintre toți, doar Harrer și prietenul său Peter Aufschnaiter reușesc, după o călătorie lungă și epuizantă, să ajungă în Lhasa, capitala Tibetului, „orașul interzis” în care nici un european nu fusese primit până atunci. În cei șapte ani petrecuți în Tibet, au învățat limba și au fost definitiv cuceriți de această țară și de locuitorii ei. Heinrich Harrer a devenit chiar prietenul și învățătorul lui Dalai Lama, pe care l-a însoțit în India atunci când Tibetul a fost invadat de China. Fascinantele povești despre evadările din lagăr și traversarea plină de peripeții a masivului Himalaya, despre viața de zi cu zi în Lhasa și despre oamenii pe care i-a cunoscut se regăsesc în cartea sa, care a devenit încă de la apariție un bestseller, fiind tradusă în peste cincizeci de limbi.
„Șapte ani în Tibet își merită locul printre cele mai frumoase cărți de călătorie ale timpurilor noastre.” (The Times)
„Unele cărți, la fel ca unii munți, sunt vârfuri singuratice și inegalabile. Aceasta este una dintre ele.” (The Economist)
- An apariție
- 2024
- Lună apariție
- 10
- Număr pagini
- 384
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 135x200
Despre autori
Heinrich HARRER (1912-2006) a studiat la Universitatea din Graz, remarcându-se la geografie şi la probele atletice. În 1936 a făcut parte din echipa olimpică de schi a Austriei, iar în 1937 a câştigat Campionatul Mondial Universitar de schi. În 1938 a făcut parte din echipa de alpinişti care a escaladat pentru prima dată peretele nordic al muntelui Eiger. Povestea acestei expediţii se regăseşte în volumul său Die weisse Spinne (Păianjenul alb) (1959). A scris mai multe cărţi despre Tibet şi a transcris autobiografia lui Thubten Jigme Norbu, fratele lui Dalai Lama. De acelaşi autor, la Editura Polirom au mai apărut Păianjenul alb. Povestea feţei nordice a Eigerului (2015) şi Întoarcerea în Tibet (2016).