- ISBN ePub
-
978-973-46-8426-7
- ISBN PDF
-
978-973-46-8427-4
- An apariție
-
2020
- Tip ediție
- eBook
- Format
- ePub (Adobe DRM), PDF (Adobe DRM)
- Colecție
- -
- Domenii
Traducere de Anacaona Mîndrilă‑Sonetto
Cuvînt înainte de Mihai‑Răzvan Ungureanu
Jeremy Schonfield oferă o nouă perspectivă asupra culturii ebraice, axată pe modul în care au fost percepute textul, timpul și teritoriul în ritualurile și gîndirea iudaice de la începuturi pînă în prezent. Analizînd textele liturgice, cartea de rugăciuni și calendarul sărbătorilor ebraice, autorul arată că, deși memoria colectivă evreiască are un caracter sacru, ea este în același timp conectată cu realitatea trăită.
„Dacă «teritoriul», în absența elementului fizic, se confundă metaforic cu însăși Torah, «timpul» – și deci «istoria» – are altă valoare, care se revendică exclusiv de la narațiunea subsumată Pentateuhului. «Istoria» evreilor, așa cum o înțelegem astăzi – ca scriere despre trecut sau ca istoriografie –, e mult mai nouă decît interpretarea rabinică a «timpului» și este exclusiv produsul Iluminismului, cumva sincronă cu istoriografia modernă europeană (adică creștină). Trecutul este o paradigmă a identității și despre aceasta este vorba în rîndurile pe care vi le punem astăzi în față.” (Mihai-Răzvan Ungureanu)
- An apariție
- 2019
- Lună apariție
- 6
- Număr pagini
- 280
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
Evreii ca popor și idee • Textele și lumea reală • Evreii și textul: narațiunea biblică • Evreii și experiența: narațiunea liturgică • Dilema „istoriei”: percepții despre timp • Liturghia: spargerea barierei timpului • Prezentul: oglinda sărbătorilor • Viitorul: de ce întîrzie Mesia • Evreii și etica: grija pentru străini • Evreii și teritoriul: punctul de vedere al canaaneenilor
Despre autori
Dr. Jeremy Schonfield, fiu şi nepot de rabini britanici, a crescut într‑o comunitate ortodoxă din Londra. Este licențiat în literatură comparată la University of East Anglia, Norwich, doctor în studii ebraice la Cambridge şi profesor de studii ebraice de la mijlocul anilor 1980; interesele sale au fost influenţate de conversaţiile cu părinţii săi şi de enciclopediile consultate în după‑amiezile de Sabat. Principala sa preocupare, textele liturgice, reflectă o tradiţie de familie – bunicul matern, Rabbi dr. J.H. Hertz, şi tatăl său, Rabbi dr. Solomon Schonfield, au publicat ediţii adnotate ale cărţii de rugăciuni Siddur, care conține textele ritualice zilnice, citate în ordinea recitării lor. Cartea sa Undercurrents of Jewish Prayer (2006) a fost nominalizată la American Jewish National Book Awards, la categoria „Gândire ebraică modernă”. A participat la editarea a cinci ediţii în facsimil ale unor manuscrise liturgice medievale cu anluminuri destinate ajunului Paştelui, cel mai recent fiind The Brother Haggadah (Thames and Hudson, Londra, 2016), şi se numără printre editorii publicației Jewish Historical Studies din 1981. În prezent este Fellow în cadrul Oxford Centre for Hebrew and Jewish Studies, Reader „John Rayner” în liturghie la Leo Baeck College, Londra, şi Visiting lecturer la Abraham Geiger Kolleg, Berlin. Printre proiectele sale în desfășurare se numără analiza literară a ritualului liturgic zilnic şi studiul legăturilor dintre ciclul sărbătorilor şi ciclul vieţii ebraice. Jeremy Schonfield şi soţia lui, psihanalist, au trei fii şi locuiesc la Londra.