Scara lui Iacob
Scara lui Iacob
Scara lui Iacob
Scara lui Iacob
Scara lui Iacob
Scara lui Iacob
Scara lui Iacob
Scara lui Iacob
Scara lui Iacob
Scara lui Iacob
Scara lui Iacob
Scara lui Iacob
Scara lui Iacob
Scara lui Iacob
Scara lui Iacob
Scara lui Iacob
Scara lui Iacob
Scara lui Iacob
Scara lui Iacob
Scara lui Iacob
Scara lui Iacob
Scara lui Iacob
Scara lui Iacob
Scara lui Iacob
ISBN
973-23-1762-0
An apariție
2006
Lună apariție
12
Număr pagini
96
Tip ediție
contine CD
Format
135x200
Colecție
CARTEA ROMÂNEASCĂ
Domenii

Scara lui Iacob

Autori: Marta Petreu
INDISPONIBIL
4,81 lei

Vezi eBook
 
„Marta Petreu este o egocentrica prin natura, de o trufie ce se cuvine inteleasa mai ales ca o lipsa de menajamente fata de sine. Orgoliul ei consta in a se lua pe sine ca exemplu negativ, daca pot spune asa, disecindu-se cu un bisturiu ascutit, spre a-si arata suferinta, frustarea, lipsa de speranta si esecul. E vorba de un lirism al deziluziei, care insa nu se mascheaza, ci se declara: poate pune degetul pe rana, scormoneste in locurile cele mai dureroase, cu o cruzime insuportabila.“ (Nicolae Manolescu)

„Nu. Psalmii Martei nu sint un dialog al cuiva, de aici, de pe pamint, cu Divinul, cu Domine, ci al cuiva ce se afla in infern! Si care ii reproseaza Creatorului acest lucru: nu faptul ca el, ea, poetul se afla acolo, ci faptul, greseala, ticalosia, neputinta Creatorului de a fi creat lumea, viata, existenta. Sau de a o fi creat astfel: noroioasa, viermanoasa, hida, de carbon. Ni se pare evident: poeta, Marta, se afla in erorare, cu «scuza» ca ea, eroarea, este teribila. Virila. Extrem de fertila, expresionista in forma si nihilista in continut. Un nihilism care nu neaga valorile, ci chiar pe Creatorul lor! O revolta contra ei si a Lui, ce ascunde, bineinteles, un narcisism teribil! O vehementa a sinelui, ruda aproape directa cu nelinistea celui mai mare psalmist al secolului liric trecut, in Studenbuch – Rainer Maria Rilke.

„Poezia Martei Petreu triumfa intr-una dintre cele mai radicale expresii lirice ale artei postbelice.“ (Nicolae Breban)
An apariție
2006
Lună apariție
12
Număr pagini
96
Tip ediție
contine CD
Format
135x200
Fără comentarii


Despre autori


Marta Petreu este scriitor şi profesor. Face parte din gruparea literară „Echinox”; e membră a Uniunii Scriitorilor din România. Este profesor de istoria filosofiei româneşti la Universitatea „Babeş‑Bolyai” şi redactor‑şef al revistei Apostrof, mensual editat de Uniunea Scriitorilor din România. Doctor în filosofie al Universităţii din Bucureşti. A debutat editorial în 1981, cu volumul de poeme Aduceţi verbele. Alte volume de poezie: Dimineaţa tinerelor doamne (1983); Loc psihic (1991); Poeme neruşinate (1993); Cartea mîniei (1997); Apocalipsa după Marta (1999); Falanga (2001); Scara lui Iacob (2006); Asta nu este viaţa mea (2014). Ca eseist şi istoric al filosofiei româneşti, a publicat volume precum: Teze neterminate (1991); Jocurile manierismului logic (1995); Un trecut deocheat sau „Schimbarea la faţă a României” (1999); Ionescu în ţara tatălui (2001); Filosofia lui Caragiale (2003); Filosofii paralele (2005); Despre bolile filosofilor. Cioran (2008); Diavolul şi ucenicul său: Nae Ionescu – Mihail Sebastian (2009). A publicat, sub titlul Conversaţii cu… (2004 şi 2006), două volume de interviuri cu personalităţi ale vieţii intelectuale româneşti. A gîndit şi alcătuit mai multe volume tematice de confesiuni. A prefaţat şi îngrijit ediţii de carte de filosofie şi de literatură (Nae Ionescu, Bucur Ţincu, Constantin Rădulescu‑Motru, Radu Stanca, D.D. Roşca, Alexandru Vona ş.a.). În 2011, Editura Polirom a iniţiat seria de autor „Marta Petreu”, în care au apărut pînă în prezent: romanul Acasă, pe Cîmpia Armaghedonului (Premiul „Cartea Anului 2011” acordat de România literară şi Fundaţia Anonimul; Premiul pentru cea mai bună carte de ficţiune a anului 2011, decernat la Gala Industriei de Carte din România; laureat la Festivalul Primului Roman de la Chambéry, 2012; reeditat în colecţia Top 10+, 2019); Apocalipsa după Marta (integrală a poeziei editate pînă în 2011); Cioran sau un trecut deocheat; De la Junimea la Noica. Studii de cultură românească; Filosofia lui Caragiale; O zi din viaţa mea fără durere; Ionescu în ţara tatălui; Jocurile manierismului logic; Filosofii paralele; Biblioteci în aer liber; Asta nu este viaţa mea (poezie); Diavolul şi ucenicul său: Nae Ionescu – Mihail Sebastian. În colecţia „Eseuri şi confesiuni” a Editurii Polirom au apărut volumele Generaţia ’27 între Holocaust şi Gulag. Mircea Eliade şi Klaus Mann despre generaţia tînără (2016) şi Despre bolile filosofilor. Cioran (2017). În 2017 publică, tot la Editura Polirom, romanul Supa de la miezul nopţii (Premiul PEN România, 2018).
Pentru cărţile ei, Marta Petreu a primit numeroase premii naţionale şi internaţionale. Mai multe volume ale sale (poezie, romanul Acasă, pe Cîmpia Armaghedonului, studii asupra culturii româneşti) au fost traduse şi publicate în Franţa, S.U.A., Italia, Ungaria, Serbia, Spania, Elveţia.



Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.