Cărțile autorului Maria Banuș

Maria Banus (10 aprilie 1914–14 iulie 1999) ramine, in pofida etichetelor aplicate de catre o istorie literara vindicativa, o mare poeta a secolului XX.
 
„Debutul ei de rasunet, cu placheta Tara fetelor (1937), introducea in lirica romaneasca o sensibilitate puternic tributara voluptatilor senzoriale, de o spontana ingenuitate, reflex si incununare a descoperirii dragostei. Nici o alta poeta anterioara nu-si exteriorizase la fel de frenetic capacitatea feminina de totala daruire in actul iubirii, dincolo de conventii si prejudecati.” (Geo Serban)

A publicat in jur de 20 de volume de versuri, o parte dintre ele tributare dogmatismului proletcultist si realismului socialist – Tie-ti vorbesc, America! (Medalia de Aur a Festivalului Mondial al Tineretului si Studentilor de la Varsovia), 1955, Magnet, 1962, Diamantul, 1965. Odata cu maturizarea literara si politica, poeta revine la gratia poetica initiala (Portretul din Fayum, 1970, Oricine si ceva, 1972, Noiembrie inocentul, 1981, Fiesta, 1990).
Volumul Orologiu cu figuri, Editura Eminescu, 1984, a fost tradus in limba franceza (L’Horloge à Jacquemart), cu o prefata de Alain Bosquet, in 1987.
A publicat traduceri din R.M. Rilke, A.S. Puskin, Robert Browning, P. Neruda, Verlaine si numeroase antologii din lirica universala.
In anul 1989 i se decerneaza Premiul International Gottfried von Herder.
La zece ani de la moartea poetei, in 2009, Editura Casa Radio, publica audio-book-ul Zabale rupte. Poeme rostite la radio, cu ilustratii de Tudor Banus.

Afiseaza modulele

Categorii
Price
lei lei
Filter
Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.