Cărțile autorului Imre Nagy

Nagy Imre (n. 1896, in Ungaria) a intrat in Partidul Bolsevic, devenind cetatean sovietic dupa ce, in primul razboi mondial, a fost luat prizonier de armata tarista. In anii regimului horthyst, a contribuit la organizarea Partidului Comunist clandestin din Ungaria. A fost prim-ministru in timpul liderului comunist Matyas Rakosi, calitate in care a promovat masuri reformiste, fiind silit sa demisioneze si exclus din partid in 1955. La 23 octombrie 1956, demonstratiile studentilor din centrul Budapestei au determinat intrunirea de urgenta a Comitetului Central, care l-a desemnat a doua oara pe Nagy in functia de prim-ministru. Acesta a abolit sistemul monopartit si a retras Ungaria din Pactul de la Varsovia, declarind neutralitatea tarii sale. Dupa ce sovieticii au invadat Budapesta la 4 noiembrie 1956, Nagy s-a refugiat la Ambasada Iugoslava. Desi a obtinut promisiunea de libera trecere, a fost arestat de soldatii sovietici imediat ce a parasit ambasada. Ulterior, Nagy si cei din grupul sau au fost deportati si tinuti prizonieri timp de doi ani in Romania. Nagy Imre a fost judecat in secret si executat pe 16 iunie 1958, la virsta de 62 de ani.

Afiseaza modulele

Categorii
Price
lei lei
Filter
Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.